lauantai 6. helmikuuta 2016

Puolivuotias nuori herra

Ronsku Roohan täytti tällä viikolla jo 6 kuukautta, eikä sitä ole vielä edes kunnolla esitelty vanhassakaan blogissa. Nyt siis on korkea aika kirjoitella tehdä hieman enemmän lauman nuorimmasta.

Ron n. 6 vkoa
Ron syntyi 3.8.15 Dream Begins -kennelin ensimmäiseen pentueeseen. Ron sisaruksineen (pentueessa 3 u + 1 n) nimettiin Pirates of the Caribbean -elokuvien mukaan ja Ron on siis viralliselta nimeltään Dream Begins Ragetti. Kutsumanimeksi harkitsimmekin Rosmoa, joka olisi tälle jääräpäiselle ruokavorolle kyllä sopinut..

Ronin emä Never Never Land Q'Killer Mini "Maisa" on tuotu Puolasta samalta kasvattajalta kuin Tip, vaikka yhteisiä sukulaisia näillä ei ole. Maisa kisaa agilityssa kolmosissa ja tokosta sillä on voittajaluokasta ykköstulos. Pentueen isänä on tanskalainen Cap "Ziggy", joka on menestynyt tokokoira ja harrastaa myös paimennusta.

Ron 6 kk
Ulkonäöltään Ronista näyttäisi tulevan iso ja roteva poika. Mittaa on melkolailla jo nyt puolivuotiaana: n. 54 cm ja 21 kg. Ehkäpä se siitä jonkun sentin vielä kasvaakin (ei olisi pakko..) ja massaa tulee varmasti lisää aikuistumisen myötä. Ron on lyhytkarvainen ja väriltään red merle tan merkein. Tyypiltään se ei siis juurikaan muistuta koirakirjojen rotuesittelyä eikä näyttelyissä nähtäviä rotuveljiään ja -sisariaan. Omaan silmään se on kuitenkin oikein kaunis koira, eivätkä vaaleat vihertävät silmätkään enää vaikuta oudolta. Merleähän mulle ei koskaan pitänyt tulla - kuten ei mustavoittoistakaan - mutta näin se elämä opettaa.. Luonteen mukaan kun valitaan, niin näin siinä voi käydä ja hyvinhän tässä on käynyt.

Ja sitten siitä luonteesta. Ron sai pentutestissä erittäin hyvät arviot, täysien pisteiden poika suorastaan. Ei siis silti mikään helppo koira, mutta onneksi myös hyvin avoin ja suhtautuu ihmisiin luottavaisesti. Tietyissä asioissa Ronskutin on hyvinkin itsepäinen (ruuan varastaminen, tavaroiden pureskeleminen jne.), toisaalta kyllä sillä miellyttämisen haluakin on ihan kivasti - ja onneksi se on ahne! Kaikki hoitotoimet ja mm. tassujen pesu ovat olleet alusta asti suorastaan naurettavan helppoja. Vaikka Ron jouduttiin heti ensimmäisellä eläinlääkärikerrallaan 11-viikkoisena nukuttamaan kynnen poiston takia, ei se onneksi ole näyttänyt vaikuttavan Ronsun (yltiö)positiiviseen suhtautumiseen sen kummemmin ihmisiin yleensä kuin eläinlääkärissä käyntiinkään. Ja sylikoirahan se on tämäkin aivan täysin.

Metsälenkkeily on ollut alusta asti helppoa, koska Roo itse pitää huolen, että pysyy lähellä ja ainakaan vielä riista ei kiinnosta lievää nuuskimista ja papanoiden syömistä lukuun ottamatta. Suurin harmi Ronskun kanssa onkin, että se edelleenkin haalii ulkona suuhunsa kaikenlaista ja jatkuvasti.

Ron 5 kk

Tokon alkeita on aloiteltu: kaukoja, paikallaoloja, noutamista, kiertämistä jne. Ron on hyvin erilainen koira kuin Tip. Siinä missä Tip kysyy koko ajan, että voisiko hän tehdä vielä jotain, Ron selvästi miettii, että mitähän tästä saa. Ron on myös perusluonteeltaan aika vakaa ja rauhallinen, ei todellakaan mikään häslä, vaikka toki myös hyvin toimelias ja ehtiväinen koira.. Sillä on selvästi aina joku ajatus tekemisessään. Varsinkin aluksi tuntui, etten löydä millään yhteistä säveltä treenaamisessa Ronsun kanssa, mutta nyt pikku hiljaa tuntuu, että kyllä tästä vielä hyvä tulee, toivottavasti suorastaan erinomainen.


Tokon (ja rally-tokon) lisäksi Ronin on tarkoitus opetella ainakin jäljestämään ja agiliitämään. Katsotaan nyt, mitä kaikkea tässä ehditään ja mihin nuori herra osoittaa taipumusta. Eihän Tipistäkään tokokoiraa pitänyt tulla..

On Ronskussa tosiaan se haastavakin puoli. Se tekee ja se jaksaa, vaikka itse et jaksaisi. Itselleen palkitsevia asioita se tekee suorastaan kadehdittavalla sitkeydellä kieltämisestä huolimatta. Se haastaa ja kokeilee, että tarkoititko tätä todella. Eikä se koe kovinkaan usein tarvitsevansa ihmistä tueksi. Lisäksi se on bordercollie, joka pystyy aika monimutkaiseenkin ajatteluun.. On se silti hieno koiranalku ja suurimman osan ajasta järkijätkä, mikä alkaa näkyä nyt puolen vuoden iässä hienosti.

Ron n. 9vkoa ja Ronsun - ja muidenkin - lelut

Ron 5 kk pihavahtien Remun ja Romeon tassunjäljillä <3

Ron 6 kk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti